Az éghajlatváltozás és az alkoholfogyasztási trendek változása jelentős hatást gyakorol a kanadai bortermelőkre. A szélsőséges időjárási körülmények miatt csökken a szőlőtermés, emellett a borfogyasztás mennyiségének változása is új helyzet elé állítja az ágazati szereplőket.
A kanadai bortermelők aggodalmukat fejezték ki az éghajlatváltozás, valamint az alkoholfogyasztási trendek változása miatt – hívja fel rá a figyelmet a bnnbloomberg.ca összefoglalója.
„Az éghajlatváltozás nyáron nagymértékű szárazságot, ősszel komoly árvizeket, télen pedig jelentős fagyokat eredményezett. Az időjárási tényezők kombinációjának eredményeként drasztikusan csökkent a szőlőtermés”
– foglalta össze a helyzetet a Wine Growers British Columbia nevű kanadai civilszervezet vezetője. A tavaly decemberi fagy miatt volt, ahol 50 százalékos terméskiesés keletkezett.
A Wine Growers British Columbia becslései szerint a károsodott termés várhatóan 381 munkahely megszűnését eredményezi, továbbá 133 millió dollár bevételkiesést is.
Nem csak Kanadában, hanem Európában, az Egyesült Államokban és más szőlőtermelő országokban is hasonló problémák jelentkeztek a szélsőséges időjárási körülmények miatt – sok gondot okoz a korai fagy, a heves esőzések és az aszály is. Mindezek jelentősen befolyásolták a világ szőlőtermelését.
Ontarióban az időjárás okozta termelési problémák mellett a csökkenő kereslet is egyre nagyobb kihívást jelent. Az ágazati szereplők a borfogyasztás mennyiségének csökkenését tapasztalják, véleményük szerint ugyanakkor – hasonlóan a szélsőséges időjárás okozta problémákhoz – ez sem csupán Kanadára jellemző, hanem világszerte csökkenés tapasztalható a boreladásokban.
Mindeközben a statisztikák szerint az alkoholmentes italok piaca egyre növekszik Kanadában. Az alkoholmentes italok ágazata 2019-ben 5 milliárd dollárral járult hozzá Kanada gazdaságához.
*****
Kihívásokkal teli éveken van túl a magyar borágazat, a nehézségek ellenére azonban továbbra is az Európai Unió legnagyobb bortermelői közé tartozunk. Nagy lehetőségek előtt állhat a magyar bor, de fontos területeken szükséges fejleszteni és javítani az együttműködést. A magyar borexportról készült korábbi elemzésünket IDE KATTINTVA érheti el.